BİR İŞ KURMANIN RESMİ ADIMLARI

ADIM 1 : İşinizi resmi olarak başlatmak demek vergi mükellefi olmanız gerekliliğinden kaynaklanmaktadır. Burada yapacağınız ilk iş yaptığınız araştırmalar neticesinde şahıs işletmesimi kurmalısınız yoksa şirket mi buna karar vermelisiniz?

Burada size şahıs mı şirket mi başlıklı yazımız yardıcı olacaktır.

ADIM 2 : Yapılacak işlemler seçiminize göre farklılık arz edeceğinden ikisi farklı başlıklar altında anlatılacaktır.

Eğer bir şirket kurmaya karar verdi iseniz önünüzde yine pek çok alternatif var.ama bunlardan size en cazip olanının hangisi olduğuna karar verdikten sonra kuruluş aşaması için ticaret sicile başvuru yapmanız gerekecek.

Ticaret siciller illerde ve ilçelerde bulunan ticaret odaları içerisinde faaliyet gösterirler şirket kuruluşlarına onayı bu makamlar verir.

Eğer bir şirket kuracaksanız şirketinizin tipini belirledikten sonra yani anonim mi kuracaksınız limited mi kısmını aştı iseniz artık bir sözleşme hazırlamanız lazım.

Hem yukarda sayılan başvuru kısmını hem de sözleşme kısmını Gümrük ve Ticaret Bakanlığının online çalışan bir sistemi sayesinde artık kolayca halledebiliyorsunuz.

Mersis , merkezi sicil sistemi demek , siz şirket kuracaksanız mecburen buradan giriş yapmanız lazım , bu sistem sizin başvurunuzu hazırlarken şirket sözleşmenizi de hazırlayıp ticaret sicil müdürlüğüne düşürmekte.

ADIM 3 : Şirket kurmak için hazırladığınız başvurunun ticaret sicil müdürlüğünce ön onaydan geçmesi gerekiyor. Geçen başvurular notere düşer. Başvurunuzun onaydan geçtiğini öğrendikten sonra notere gidip hazırladığınız sözleşmelerinizden onaylı suretler alırsınız. Ayrıca belirledeğiniz şirket yetkilileri içinde imza beyanı çıkartmanız gerekmekte.

ADIM 4 : Terkar ticaret sicile .. Ticaret siciller ve Ticaret Odaları genel de aynı binalarda faaliyet gösterirler. Siz sadece sicile kayıt yaptırmayacaksınız ayrıca sicille birlikte bir ticaret odası , sanayi odası yada ikisinin bir arada olduğu illerde ticaret ve sanayi odasına kayıt yaptıracaksınız . O yüzden ticaret sicile teslim edeceğiniz evrakları noterden alıp giderken aynı zamanda oda evraklarının ne olduğunu internetten kontrolünü yapın ki hazırlıklı gitmiş olursunuz.

ADIM 5 : Ticaret sicil evraklarınızı inceleyip teslim alırken sizden ilan , harç bedeli ve oda için hizmet bedeli alacak. İlan bedeli sözleşmenizin uzunluğuna göre değişirken harç kuruluşta cüzi miktarda alınmaktadır. Kuruluş harçları şirketler için muaf tutulmuştur.odaların aldığı hizmet bedeli de her odanın yönetim kurulu kararınca belirlendiğinden birbirinden farklılık arz eder. Ama ortalama ne kadar masrafınız olacağını ilgili odanıza telefon açarak öğrenebilirsiniz.

Bu arada şirket sözleşmeniz içerisinde belirlediğiniz sermaye şirketinizin borçlanabilme kapasitesini gösterir. Bunun istediğiniz büyüklükte belirleyebilirsiniz ama sizden belirlediğiniz tutarın dörtte birini bankaya bloke ettirmenizi isteyecekler.

Yani yüz binliralık bir sermaye belirledi iseniz 25.000 tl civarında nakit paranızın olması gerekiyor. Bunu bankaya Ticaret Sicilden alacağınız yazı ile kurulacak olan şirketinize açılan hesaba yatırmanız gerekmekte.

Şirketinizi tescil ettirdiğinize dair yazıyı ticaret sicilden alınca bu paranın blokesini çözdürüp bankadan bu parayı çekebilirsiniz.

ADIM 6 : Ticaret sicil ve oda kayıtlarınızı tamamladıktan sonra ticaret sicilin verdiği tasdik şerhi ile notere gidip imza sirkünüzü çıkartabilirsiniz.İmza sirkünüzü bankalarda hesap açtırırken trafikte şirket adına işlem yaparken kullanacaksınız yada bunun benzeri resmi işlemlerinizde size sürekli lazım olacak.

ADIM 7 : Şirketinizin kuruluş bildirimi online olarak hem vergi dairesine hem de sgk müdürlüğüne bildirilmiş olacak.Daha önceden almış olduğunuz potansiyel vergi numarası artık sizin resmi vergi numaranız olacak ve şirketiniz faaliyetine geçmiş olacak.

Sgk ya yapılan bildirim ile ortaklarınız varsa onlarla birlikte artık bağkura girişi kaydınız yapılmıştır.Limited şirketlerde bütün ortaklar bağkurlu olur, AŞ lerde ise kurucu ortaklar ve sonrasında yönetim kuruluna seçilenler bağkurlu olmak zorundalar. Tabi başka yerde bir sigortanız yok ise. Yani şirket kuruluşunuz ile birlikte artık bağkurlu olur ve bir ay içerisinde bağkur primlerinizi yatırmak zorunda kalırsınız.

Şirket için işinizin resmi kuruluşunu böylece tamamlamış ve şirketinizi hayata geçirmiş durumdasınız.

Ya şahıs işletmesi kurmaya karar verdi iseniz işler nasıl yürüyecek bir de ona bakalım :

Burada atacağınız ilk 2 adımın ardından şahıs işletmsi kurmak için 3. Adımdan devam edeceğiz.

Adım 3 : Şahıs işletmesi için atacağınız ilk adım  vergi dairesine işe başlama bildirimi vermek olacaktır. Tuttuğunuz iş yerinin adresini orada yapacağınız işi belirttiğiniz bir dilekçe ile vergi dairesine başlangıç bildirimi vereceksiniz.Burada sizden kontrat kimlik bilgileri gibi ekler isteyecekler.

Adım 4 : Vergi dairesi sizin dilekçeniz ile birlikte bir yoklama memuru görevlendirecek ve iş yerinize bir memur arkadaş gelerek yoklama tutacak. Yoklamada burada ne iş yaptığınızı , iş yerinizin büyüklüğünü iş yeriniz için bir makine ekipman aldı iseniz bunların maliyetlerini belirleyecek sorularla bir yoklama tutacak.

Bu yoklama neticesinde de işletmenizin basit usulde mi yoksa gerçek usuldemi başlayacağına karar verilecek.

Adım 5 : Yoklama neticesinde alacağınız işe başlama yazınızı ve vergi levhanız ile birlikte esnaf yada ticaret odasına kayıt yaptırabilirsiniz.

Eğer basit usulde açıldı iseniz esnaf odasına kayıt yaptırmaktan başka şansınız yok.

Ama işiniz bilanço esasına göre belirlendi ise ticaret sicil e de şahıs olarak kayıt yaptırabilirsiniz.

Artık işletmeniz bir hukuki boyuta ulaşmış ve resmi olarak kayıtlarını tamamlamış durumdasınız.

İş yerinizde sigortalı olarak birini çalıştırıyor iseniz sgk da bir iş yeri dosyası açtırmak size zorunlu olarak yapmanız gereken işlemlerden.

Ayrıca her işletme mecburen bağlı olduğu belediyeden şehir dışlarında bir yerde çalışıyor ise il özel idarelerinden iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı almak zorundadır.