Girişimci Kimdir ? Nasıl Girişimci Olunur ?
Girişimci bir fikri hayata geçirebilen ve bu sayede para kazanabilen herkese denilebilir .Her iş fikrini hayata geçirmeye çalışan kişiye girişimci denilebilse de her girişimci maalesef başarılı olamıyor.Ülkemizde dahil girişimcilerin %75 i üçüncü senelerini göremiyor malesef.Demekki bir fikre sahip olup girişimciyim diye piyasa çıkmak para .Ya da herkese girişimci denilemiyor.
Girişimci olmak için para kazandıracak yeniliği bulmak , bunu insanların fark etmesini sağlamak bu farkındalığı devam ettirerek sadık müşteri kitlesi oluşturmak gerekiyor. Elbette bunları anlatmak yapmaktan çok daha kolay. Çoğu insan neyin nasıl yapılması gerektiğini biliyor ama pek azı yapıyor. Girişimci yukardaki anlattıklarımızı yapabilmek için yerinde saymayan harekete geçen insanlara diyoruz.
Size başarılı bir girişimci olmanız için bazı sorular hazırladık ama sorulara geçmeden önce bazı ön notlarımız olacak ;
-Girişimciliğin size uygun bir iş olup olmadığı konusunda karar vermenizi ister çoğu girişimcilik tavsiyelerinde bunu aslında işin içerisine girmeden kimse bilemez.Sizde ben girişimci olabilir miyim diye düşünüyorsanız aslında girişimci olabilmek için ilk ve en büyük adımı atmışsınızdır demektir. Bu bir kıvılcımdır ve sizi yakmaya başlayacağının ilk göstergeleridir. İsteyen herkes girişimci olabilir işin sırrı o işi yürütebilecek büyütebilecek yetilere sahip olup olmayışınızdır.Elbetteki bu yetilerde doğuştan ya da aileden çevreden etkiler olacaktır ama kişi eğer isterse bunları kendisine kazandırabilir. Bunu istiyor olması ve çaba göstermesi girişimci olmanın en önemli göstergesi ve gerekliliğidir.
Kimisinin babası esnaftır yıllarca ticarette büyümüştür bu işe biraz daha yatkın olabilir, kimisi ticarette çalışmıştır iyi paralar kazanmanın tadını almış ve bunu istiyor olabilir ama bunların hiç biri diğerleri için bir kriter olamaz ve girişimci olmak için kimseye engel teşekkül etmez.
Eğer siz bir iş fikrini hayata geçirmek ve ondan maddi ve manevi kazanç sağlamak istiyorsanız iş bitmiştir ve artık potansiyel bir girişimcisinizdir.
Bu aşmaya geldikten sonra fikri hayata geçirmek mesele o ilk adımı adımı attıktan sonra devamını getirebilmek ayakları yere basan en ince ayrıntısına dikkat edip geleceğe doğru hedeflerinde yürüyebilen işletmeler açabilmek.Mesele bu.
Hayata geçirmeyi düşündüğünüz iş fikriniz ile ilgili sağlam adımlar atmak için yapacağınız en mantıklı işlerden birincisi işiniz ne olursa olsun şehrinizde açılan girişimcilik kurslarından birine mutlaka katılın. Ve aşağıda sıralamaya çalıştığımız sorular hakkında bilgi edinmeye ve düşünmeye gayret gösterin.
---Yapmayı düşündüğünüz iş ile ilgili ilk önce masrafları çıkartabilmek gibi bir amacınız olsun. Bunu şimdilik kaba taslak yapmanızı istiyoruz daha sonra zaten ayrıntılı planınızda bunula ilgili bir çalışma yapacaksınız ama işe başlamayı düşündüğünüz bölgede kiralar, elemanlara vereceğiniz maaşlar tabi bunun için ortalama kaç eleman çalıştıracağınızın da ortalama bir tahminini yapın fikriniz yoksa bile atın ve araştırın telefon elektirik su gibi sabit giderleriniz ile ilgili bir fikriniz mutlaka olsun. Bunların neticesinde elde edeceğiniz rakamla ayrıntılı planınız neticesinde ortaya çıkacak rakam elbetteki farklı olacak ama bizim için bu bir ön alıştırma.
Giderlerinizi gördükten sonra bunları bir kenara not edin ve devam edelim.
---Ne satarak para kazanmayı düşünüyorsunuz ? Bunun bir listesini çıkartın.Ve bunlarla ilgili bir tahmin de bulunun. Günde kaç tane hafta da kaç tane yada ayda kaç tane ?işinizin sezonuna göre bir yıl içerisinde kaç tane satabileceğinizin kabaca bir tahmini yapın ? Biriminiz neyse ona göre bir tahmininiz olsun ? Litreyse litre , adetse adet, kiloysa kilo ona göre bir tahmin atın. Hayalleriniz doğrultusunda kaç tane satarsınız. Bu aynı masraflarınız gibi süreç tamamlandığında tekrar ele alacağınız bir soru ve tahmin olacak..
Tahminlerini yaptığınız ürün yada hizmetinizin size geliş maliyeti ne olacak,pizzanın içinde kullandığınız malzemeler, imal ettiğiniz ayakkabının içindeki malzemeler, otelinizde ,tamirhanenizde sunduğunuz hizmet neticesinde hangi malzemeleri kullanacaksınız , fiyatlarıkonusunda mutlaka bir bilginiz olması lazım.
Satacağınız ürün yada hizmeti satmayı düşündüğünüz yerde kimler alacak ? bu kim sorusunun ayrımını yaparken gençler mi öğrenciler mi o il yada ilçede yaşayan hangi gelir grubundaki insanların size müşteri olarak gelmesini istiyorsunuz bekliyorsunuz ? yüzde olarak tahminlerinizi değerlendirin..
Gidin o insanlara sorun , neyi satacaksanız ?şimdi o ihtiyaçlarını nerelerden gideriyorlar ? hangi sürelerde alacaklar ? Neye göre tercih yapıyorlar? Alış veriş alışkanlıkları hakkında bir fikriniz olsun ?
---Kendinize akıl danışacak profesyonller bulun, bunlardan biri muhasebeci yada mali müşavir olsun, sektörünüzde başarılı olduğunu düşündüğünüz biri bir diğeri olsun .. Onların görüşlerini mutlaka alın görüş ve tavsiyelerini dikkatlice dinleyin ve not alın.
---İş yeriniz için belirlediğiniz yer de müşterileriniz ile buluşabilecek misiniz ? Büyüklüğü ne olacak bir depo alanı gerekecek mi ? Bunların çoğunun cevabı yine ilk sorudan geçiyor? Satmayı düşündüğünüz ürün yada hizmet ne ? Bunu alıp mı satacaksınız ? İçerde bir imalat süreci geçecek mi ? Size hangi makineler ve aletler gerekecek bunları etraflıca bir hesaplamalı boyunuzu aşan riskler altına girmemelisiniz ?
---Risk ? Bunu belirleyecek olan cebinizdeki paradır ve geleceğe yönelik kendi kaygı ve düşüncelerinizden ibarettir. Riskinizi bilebilmek için bu işin size kaça mal olacağını hesaplamanız gerekmekte. Bunun içinde mantıklı bir finansal plan çıkarılması gerekecek.
---Finansal plan çıkartmanın özüde gelir ve giderlerinizi önceden kestirebilmekten geçer, bir yıllık gider tahminleriniz olsun, önceden yazılmış iş planları bulun, sektörünüz ile ilgili olursa size çok fazla yön gösterecek şeyler öğrenebilirsiniz. Orada düşünülmüş giderleri teker teker değerlendirin ve sizin için ne kadar olabileceğini belirlemeye çalışın. Belirlediğiniz bu giderleri ve size işletmenin kazandırmasını istediğiniz parayı düşünerek önceden yaptığınız satış tahminlerini karşılaştırın. Ortaya istediğiniz parayı kazanan bir sonuç çıkmazsa ya satışları artıracak ya da fiyatları yükseltecek yada giderleri düşüreceğiz.
Sonuç istediğimiz rakamlara ulaşınca şimdi ilk önce kendinize sorun.Ben bu kadar satış yapabilir miyim?
Sonra çıkın satmayı düşündüğünüz insanlarla tekrar görüşün, sektörde güvendiğiniz bir iş adamı ile tekrar görüşün , çıkardığınız satış rakamlarını gelir tahminlerini , gider kalemlerini onlarla tekrar ele alın, mali müşaviriniz size aklı ve yol göstersin.
Sonra tekrar kendinize sorun ve cevabınızı verin kendime güveniyor muyum ?
Sonrayine can alıcı o soru ben iş yerimi açmam için gerekli bu parayı kaybedersem ne olur?
Girişimcilik kumar oynamak değildir. Ya tutarsa ile iş yapanlardan çok azı işini devam ettirebiliyor. Şansları yardım ederse.
İşi sadece açmak için gerekli para değil işler iyi gitmezse gireceğiniz ekstra bütün masraflar hesaplanmalı , işler iyi gitmezse ben bunun altından nasıl kalkarım hesabı sürekli yapılmalıdır.
Midayata pirince giderken evdeki bulgurdan olmamalı .. İşinizi kurarken yürütürkenve büyütürken evdeki bulguru korumayı hep düşünmelisiniz. İşi kurarken bu bulgur bir çuvaldır.
Büyütürken bir kamyon.. Bunun için hesaplı adımlar atılmalı ve ya tutarsa hesabı yapılmamalıdır. Yapılsa bile kaybedeceğiniz tutar hayatınızın gidişatında köklü değişiklikler yapamayacak kadar olmalı.
---Bütün bunları yaparken fikrini alacağınız çok önemli birileri daha var ki onlar da sizin motivasyonunuzu yönlendirecek en önemli takım arkadaşlarınız aslında . Aileniz.
Belirlediğiniz satış rakamlarına ulaşmak için hangi şartlarda çalışacağınız hakkında fikriniz olsun. Onlara önceden blgi verin ve bu şartları paylaşın. Rızalarını alın. İşiniz sizden hafta sonları akşamları bayramları çalışmanızı isteyebilir.Bu çalışma şartlarının ne olduğunu önceden tahmin etmelive bunun kararını ailenizle birlikte vermelisiniz ki onlarda bu işe hazır olmalılar.